مبلغ آنلاین..؛ فضای مجازی تبدیل تهدید به فرصت

شناسه نوشته : 15161

1394/03/30

تعداد بازدید : 930

رایانه ها و فضای مجازی و سایبری... فرصت فوق العاده ایست.. مبادا این فرصت ضایع شود!!!

عصر حاضر به عصر اطلاعات و ارتباطات شهرت يافته و انتقال اطلاعات ديني و برقراري ارتباط با همباوران ديني جز به کمک تبليغ و رسانه ميسر نيست. اطلاع رساني در مقوله دين و معارف اسلامي از اموري است که از ديرباز ذهن فعالان اين امر را به خود مشغو ل کرده و در اين راستا، استفاده از ابزار کارآمد و محتواي خوب و مفيد، بيش از هر چيز ديگري مورد توجه قرار گرفته است. اگر چه حوزه علميه که از جمله متصديان توليد علوم اسلامي و اطلاع رساني در عرصه دين به شمار مي آيد، در زمان هاي گذشته با استفاده از ابزارهاي ساده و در محدوده خاص به تبيلغ احکام و معارف الهي پرداخته است، اما امروزه وسعت علوم و فنون مختلف و ارتباط نزديک ميان جوامع و اديان گوناگون، بهره مندي از شيوه هاي نوين اطلاع رساني را گوشزد مي کند. سازمان ها و نهادهاي مختلفي از جمله رسانه ها در راستاي تبليغات ديني فعاليت مي کنند، ولي هنوز بين اهداف اين تبليغات و نتايج آن در جامعه فاصله زيادي وجود دارد و چنانچه تبليغات ديني به شيوه اي صحيح و اصولي انجام شود، نتايج تربيت ديني در سطح جامعه به خوبي بروز و ظهور پيدا مي کند.

همچنين با نگاهي به ميزان ناهنجاري هاي فرهنگي و اجتماعي جامعه مي توان به عملکرد مثبت يا منفي نهادهاي تبليغي و ديني پي برد و مطمئنا زماني يک نهاد تبليغي مي تواند در جامعه تاثيرگذار باشد که خود شناخت صحيح و دقيقي از آموزه هاي ديني و مشکلات فرهنگي جامعه داشته باشد. بي شک تبليغات در ايجاد رغبت و انگيزه در مردم براي انجام امور ديني و فرهنگي بسيار موثر است و رسانه و دين تاثير متقابلي برهم دارند، از سويي رسانه ها تاثير عميق و گسترد ه اي بر دين و اخلاق جامعه باقي مي گذارند و از سويي مجبورند در کارکردهاي ذاتي خويش آموزه و خطوط قرمز ديني را مراعات کنند. فضاي مجازي به عنوان جديدترين ابزار تبليغ ديني مدرن قابليت انتقال نهادهاي ديني سنتي را در خود به وجود آورده است. امروزه حوزه هاي علميه که در واقع تا قبل از اين به عنوان بزرگ ترين مرجع تبليغ ديني محسوب مي شد، با استفاده از قابليت  هاي اين فضا در اين مکان شبيه سازي شده است. با توجه به ضرورت و اهميت وبلاگ نويسي در امر اطلاع رساني و توسعه روزافزون آن در ميان کاربران ايراني، مي توان اين  پديده را به عنوان مهمترين ابزار تبليغ ديني در دنياي مجازي اسلام نام برد. اهميت وبلاگ نويسي ديني انجا بيشتر مي شود که توسط گرو ه هاي مردمي و داوطلبان ديني در اين عرصه صورت مي گيرد. با توجه به قرائت هاي مختلف ديني توليد شده توسط بلاگران و ماهيت فضاي مجازي عقلانيت ديني بيشتري در اين محيط وجود دارد. گسترش شبکه اينترانت براي دسترسي راحت تر کاربر به فضاي مجازي و استفاده از محتواهاي ارائه شده در هر بخشي از امتيازات ارائه شده هر رسانه مي تواند باشد اگرچه عده اي مخلصانه و با هزينه شخصي خود در حال حاضر در اين راستا اقداماتي انجام داده اند; اما حوزه هاي علميه مي توانند با حضور موثرتر خود در اين فضا هم به عنوان بزرگ ترين مرجع تبليغ ديني محسوب شوند. توسعه خدمات رسانه اي از عوامل افزايش کاربردي محتواهاي ديني و قرآني است. به عنوان مثال گسترش شبکه اينترانت براي دسترسي راحت تر کاربر به فضاي مجازي و استفاده از محتواهاي ارائه شده در هر بخشي از امتيازات ارائه شده هر رسانه مي تواند باشد. بنابراين در يک جمع بندي نهايي مي توان گفت تبليغ ديني و شيو هاي آن در جهت دهي به کاربران ديني و انتقال پيام هاي ديني به آنان بسيار تاثير گذار خواهدبود.

همچنین بنابر نظر آقای موسوی؛ مدیرکل امور تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و بسیاری دیگر از علماء؛ همانطوری که مبلغان نخبه در عرصه تبلیغ سنتی اثرگذار و موفق هستند از آنها درخواست می‌شود که در فضای مجازی نیز ورود پیدا کنند، زیرا جوانان فراوانی که تشنه معارف اسلامی هستند، در فضای مجازی حضور دارند و منتظر پاسخ‌های علمی و محققانه این افراد هستند.

در حال حاضر مبلغان اینترنتی در فضاهای مجازی با محوریت پاسخگویی به سؤالها و شبهات دینی فعال هستند. 1