به جز آيتالله وحيد خراساني و آيتالله علوي گرگاني كه در مورد اخير نيز صريحا موضع گرفتهاند، تعدادي ديگر از مراجع عظام نيز در زمان پخش سريال مختارنامه در پاسخ به استفتائاتي نمايش چهره ذوات مقدسه را جايز ندانسته بودند كه نظرات ايشان عبارتند از:
آیتالله مکارمشیرازی: در مورد حضرت قمر بنی هاشم (ع)، نشان دادن چهره آشکار به مصلحت نیست و بهترین راه حل این است که مانند معصومین (ع) چهره ایشان را به صورت مبهم و در هالهای از نور نشان دهند تا مشکلی پیش نیاید.
آیتالله مظاهریاصفهانی: این کار حرام است و باید نباشد.
آیتالله موسویاردبیلی: به طور کلی هرگونه عملی که موجب وهن و بیحرمتی به ساحت مقدس اهلبیت (ع) و از آن جمله حضرت ابوالفضل عباس بن امیرالمومنین(ع) شود و یا مستلزم مفسدهای باشد جایز نیست. بر مسئولان لازم است که رعایت کنند.
آیتالله ملکوتیتبریزی: بهتر، بلکه لازم است به نحوی از هاله نور از نشان دادن استفاده شود.
آیتالله حسینیشاهرودی: چون احتمال میرود که نشان دادن چهره مبارک قمر بنیهاشم(ع) در فیلم، مستلزم وهن به ساحت مقدس ایشان شود بنابراین نباید نشان داده شود.
آیتالله صافیگلپایگانی: جواب همان است که حضرت آیتالله وحید فرمودهاند.
استفتاء رجانيوز از مراجع
با همهي اين توضيحات و وجود نظر صريح مراجع در اين مورد و همچنين ورود مداحان به موضوع و انتقادات صريح كارشناسان و منتقدان سينمايي به فيلم «رستاخيز» اما براي روشنتر شدن موضوع باز هم «رجانيوز» اقدام به انجام استفتاء از مراجع عظام تقليد كرد كه نظر دقيقتر مراجع از جمله مراجعي كه هنوز به اين موضوع ورود نكردهاند مشخص گردد.
در اين استفاتاء از مراجع عظام پرسيده شد: «با سلام. به استحضار آن مرجع گرانقدر ميرسانم كه اخيرا در يكي از فيلمهاي پخش شده در جشنواره فيلم فجر چهره حضرت ابالفضلالعباس(ع) به نمايش درآمده است و سازندگان فيلم در توجيه اين اقدام خود گفتهاند كه «با اجازه برخي از مراجع اين كار را انجام دادهايم» سوال بنده از محضر مبارك شما اين ميباشد كه ايا نمايش چهره حضرت ابالفضلالعباس(ع) از نظر گرانقدر شما جائز ميباشد؟» كه پاسخ صريح مراجع به شرح زير ميباشد:
حضرت آيتاللهالعظمي شبيري زنجاني: به طور كلي تابع صدق وهن و هتك شخصيت حضرات است. سزاوار است در غير اين مورد هم نهايت حساسيت صورت پذيرد.
حضرت آيتاللهالعظمي نوري همداني: در فرض سوال، جايز نيست.
حضرت آيتاللهالعظمي علوي گرگاني: حضرت ابوالفضل العباس عليهالسلام از جايگاه ممتاز و ويژهاي در ميان عموم مردم برخوردار است و نشان دادن چهره ايشان موجب وهن به مقام شامخ ايشان است و لذا نشان دادن چهره اين بزرگوار و شخصيتهاي مقدس ديگر جايز نيست.
كلام آخر:
«عاشورا» سوژهاي نيست كه هركسي، با هر سطح از دغدغه و سواد تاريخي و همچنين تواناييهاي تكنيكي بتواند به آن نزديك شود و از آن فيلم سينمايي بسازد. آنهم فيلمي كه قرار است كل واقعه را عينا بازسازي كند. اين موضوعيست كه نزديك نشدن به آن، بهتر از بد نزديك شدن و توليد اثر ضعيف راجع به آن است و متاسفانه «رستاخيز» اثر ضعيفيست.
اثر برگزيده هيئت داوران جشنواره فيلم فجر، جز اشتباهات ساختاري و اشتباهات محتوايي و تاريخي فراوانش كه در تناقض با مقاتل مورد تائيد است و فيلم را تبديل به «عاشورا به روايت احمدرضا درويش!» كرده است، اشكالي دارد كه مراجع تقليد بارها انجام آن را نهي كرده بودند. در اكثريت فتاوا، نشان دادن چهره حضرت عباس(ع) جایز نبوده است که کارگردان این فیلم با نادیده گرفتن نظر مراجع و علمای دین برای جذابیت بیشتر فیلم و بدون توجه به تقدسزدایی از این الگوی دینی کار را خود را به پایان برده است و همين هم در همين چند روز اعتراضات بسياري را برانگيخته است. حال بايد صبر كرد و ديد مسئولان براي اكران عمومي فيلم برگزيدهشان فكري براي حل مشكلاتش خواهند كرد يا تن به اعتراضات بيشتر خواهند داد.