درباره اثرات خواب مناسب، عوارض کم خوابی، بی خوابی و یا پرخوابی تحقیقات بسیاری صورت گرفته است. از جمله اینکه:
شواهد علمى و تجربى، نشان مى دهد افرادى كه شبها به اندازه كافى به خواب مى روند، از سلامتى بهترى برخوردارند و افرادى كه بيشتر روزها مى خوابند، آسيب پذيرترند.(حمید عبدلی – مشاور پاسخگو)
همچنین؛ بر طبق تحقیقات پژوهشگران مجله نیویورک تایکز؛ گذاشتن زنگی مداوم برای بیدار شدن، راه خوبی برای آرامش نیست و ارزش تجدید کننده استراحت را از بین می برد. این نوع خواب و بیدار شدن، به عملکردهای ذهنی فرد در طول روز صدمه می زند. (مجله بهداشت روان و جامعه/فیزیولوژی خواب – سال پنجم/ نیمه خرداد 89 / ش 20)
این کم خوابی یا بیخوابی ها؛ فرد را از لحاظ جسمانی دچار حالت عصبانیت و تندخویی می کند. (مجله مسایل ایران- مهرماه 1346/ ش49 )
در ایران حوادث رانندگی مهمترین عامل مرگ و میر بعد از بیماری های ایستمیک قلبی بوده و پیش بینی می شود با گذشت زمان، این میزان به گونه ای افزایش یابد که رتبه نخست آسیب رسان به سلامت انسان ها را به خود اختصاص دهد.
اختلالات خواب و خواب آلودگی در بروز تصادفات شدید و مرگبار، خصوصا در مشاغل پر خطر مانند رانندگی، از جمله مسایل مهم و در اولویت است. (مجله مطالعات مدیریت ترافیک – پاییز 87 / ش 10 )
تحقیقات پژوهشگران ثابت کرده است که عوامل مربوط به رژیم های غذایی خاص؛ تاثیر مستقیمی بر بی خوابی داشته و لذا توصیه کرده اند برای داشتن خواب راحت از خوردن غذاهای سنگین قبل از خواب به شدت اجتناب شود.
همچنین برای داشتن خوابی راحت که سبب تجهیز قوای جسمانی و تعادل روحی می شود؛ بر برنامه منظم خواب نیز تاکید شده است: