امام رضا (علیه السلام) در روز عيد فطر از محلي عبور ميكردند كه عده اي مشغول خنده و سرگرمي بودند. امام (علیه السلام) در بياني زيبا رمضان را به ميدان مسابقه اي براي بندگان خدا تشبيه كرده به اصحاب خود فرمود:
همانا خداوند صاحب عزت و جلال، ماه رمضان را ميدان مسابقه اي براي بندگانش آفريد تا در اين ماه با پيروي از خداوند به سوي بهشت پيشي گيرند. پس گروهي پيشي گرفتند و به پيروزي دست يافتند و كساني ديگر باز ماندند و محروم گشتند. شگفتا (و شگفتا) از كسي كه سرگرم خنده و بازي است (آن هم) در روزي كه نيكوكاران ثواب و اجر ميبرند و كوتاهي كنندگان محروم ميشوند. به خدا قسمت اگر پرده و حجابها كنار رود، هر آينه نيكوكار به كردار نيك خود و گناهكار به گناهش مشغول ميشود. (1)
برای دریافت تصویر در اندازه اصلی بر روی آن کلیک نمایید.
امام رضا عليه السلام همچنين عيد فطر را روز تضرع و دعا به درگاه خداوند دانسته ميفرمايد:
إنَّما جُعِلَ يَومُ الفِطرِ العِيدَ لِيَكونَ لِلمُسلِمينَ مُجتَمَعا يَجتَمِعُونَ فيهِ و يَبرُزونَ لِلّهِ فَيُمَجِّدُونَهُ عَلى ما مَنَّ عَلَيهِم؛
بدان جهت روز عيد فطر عيد قرار داده شده است تا در آن روز مسلمانان جمع شوند و به خاطر خداي بزرگ به صحنه آيند و خدا را در برابر نعمتهايش به شكوه و بزرگي ياد كنند تا هم روز عيد باشد و هم روز اجتماع، هم روز بالندگي باشد و هم روز زكات دادن، هم روز رغبت و توجه به نعمتهاي الهي بادشد، هم روز تضرع و دعا به درگاه خدا. (2)
امام رضا (علیه السلام) همچنين فرا رسيدن عيد فطر پس از يك ماه بندگي را هديه اي به خداوند برشمرده ميفرمايد:
در روز قيامت، چهار روز را به پيشگاه خداوند هديه ميبرند، گويي كه عروس را به خانه بخت ميبرند، پرسيدند: اين چهار روز چه روزهايي است؟ حضرت رضا (علیه السلام) فرمود: روز عيد قربان و عيد فطر و روز جمعه و عيد غدير. (3)
برای دریافت فایل تصویر در اندازه اصلی بر روی آن کلیک نمایید.
و در مورد علت تكبيرهاى زياد در روز عيد فطر مى فرمايد:
تكبير، تعظيم و بزرگداشت خداوند متعال است و نوعى تشكر از هدايتها و نعمتهاى پروردگار جهانيان مىباشد. (4)