مدرسه علمیه الغدیر

انتظار و منتظر از دیدگاه امام رضا علیه السلام

شناسه خبر : 62321

1397/04/23

تعداد بازدید : 727

انتظار و منتظر از دیدگاه امام رضا علیه السلام
«چه نیکوست صبر و انتظار فرج! .. »، روایات پیرامون انتظار فرج از امام رضا علیه السلام

 

 

 

آن حضرت در روایات متعددی به موضوع فضیلت انتظار و فرج اشاره کرده است، از جمله در روایتی خطاب به «حسن بن جهم» که از ایشان درباره فرج می پرسد، می فرماید:  

«آیا می دانی که انتظار فرج جزئی از فرج است؟

گفتم: نمی دانم مگر اینکه شما به من بیاموزید. فرمود: آری انتظار فرج، جزئی از فرج است.» 

 

در روایت دیگری نیز می فرماید:

«چه نیکوست صبر و انتظار فرج!‌آیا سخن بنده صالح خدا (شعیب) را نشنیدی که فرمود: و انتظار برید که من (هم) با شما منتظرم...، بر شما باد به صبر و بردباری چرا که گشایش، پس از ناامیدی فرا می رسد و به تحقیق، کسانی که پیش از شما بودند از شما بردبارتر بودند.»

آن حضرت در روایت بسیار زیبایی، فضیلت انتظار را اینگونه بیان می کند:

«آیا هیچ یک از شما خوش ندارد که در خانه خود بماند، نفقه خانواده اش را بپردازد و چشم به راه امر ما باشد؟ پس اگر در چنین حالی از دنیا برود مانند کسی است که همراه رسول خدا در نبرد بدر به شهادت رسیده است و اگر هم مرگ به سراغ او نیاید، مانند کسی است که همراه قائم ما و در خیمه او باشد.»

امام رضا علیه السلام به گونه ای از ظهور، سخن می گفت که روح آمادگی را در درون انسان ها پرورش می داد. آن حضرت از قول جدش صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:

«بهترین عبادات امت من انتظار فرج و گشایش (در امور مسلمین) از جانب خدا است.»

معنای انتظار فرج الهی، آماده کردن خود برای آن و کوشش و خودسازی برای آمدن آن است. مانند کسی که منتظر وقت نماز،‌یا وقت افطار، یا آمدن مسافرش است که اینگونه نیست که بدون هیچ اقدامی دست روی دست بگذارد!‌

انتظار فرج آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم را نیز کسانی دارند که در راه تحقق آن شبانه روز می کوشند و خود و جمعیت خود را برای آن آماده می کنند.

 

ویژگی های امام زمان عجل الله فرجه الشریف در بیان امام رضا علیه السلام

امام رضا علیه السلام در مناظره خود با راس الجالوت ویژگی های امام را اینگونه بیان فرمود:

«به تورات، انجیل، زبور و قرآن، احاطه داشته باشدو با پیروان هر یک با کتاب خودشان احتجاج کند. همه زبان ها را بداند و با اهل هر زبانی با زبان خودش مباحثه کند. افزون بر این ها، باید از هر آلودگی و عیبی پاک باشد، همچنین عادل،‌با انصاف، حکیم، دلسوز و مهربان، بردبار، اهل بخشش و گذشت، راستگو و نیکوکار، صمیمی، ایمن و مطمئن باشد و امور مردم را حل و فصل کند.» (قطب راوندی، ج1)

این ها برخی از صفاتی است که امام رضا علیه السلام برای امام برشمرده است. در رهرو امام نیز باید این صفات ظهور کند.

 

 

«امام رضا علیه السلام و تربیت نسل منتظر»، رضا قاسم نژاد – صغری لک ژایی، نشریه انتظار موعود