ماه رمضان را «مبارک» نامیدهاند؛ علّت مبارک بودن این ماه، این است که راه نجات از آتش و فوز به جنّت است.
یکی از برکات ماه مبارک رمضان دعاهایی است که در این ماه وارد شده است. این دعاها، هم کیفیّت سخن گفتن با خدا و استعانت از پروردگار و توجّه به خدا را به ما تعلیم میدهد، هم معارف بسیاری را که نظیر آن را انسان حتّی در روایات متعارف اخلاقی پیدا نمیکند، به ما تعلیم میدهند.
اینکه میگویند ماه رمضان، ماه ضیافت الهی است و سفرهی ضیافت الهی پهن است، محتویات این سفره چه چیزهایی است؟ محتویات این سفره که من و شما باید از آن استفاده کنیم، یکی اش روزه است؛ یکی اش فضیلت قرآن است - قرآن را گذاشتند در این سفرهی با فضیلتِ زیاد، بیش از ایام دیگر؛ و به ما گفتند که تلاوت قرآن کنید.
دوستان سعی کنند در همهی اوقات - بخصوص در ماه رمضان - تلاوت قرآن را از یاد نبرند. قرآن نباید از زندگیتان حذف شود. تلاوت قرآن را حتماً داشته باشید؛ هر چه ممکن است. تلاوت قرآن هم با تأمل و تدبر اثر میبخشد. تلاوت عجلهیی که همینطور انسان بخواند و برود و معانی را هم نفهمد یا درست نفهمد، مطلوب از تلاوت قرآن نیست؛ نه اینکه بیفایده باشد - بالاخره انسان همینکه توجه دارد این کلام خداست، نفس این یک تعلق و یک رشتهی ارتباطی است و خود همین هم مغتنم است و نباید کسی را از اینطور قرآن خواندن منع کرد لیکن تلاوت قرآنی که مطلوب و مرغوب و مأمورٌبه است، نیست. تلاوت قرآنی مطلوب است که انسان با تدبر بخواند و کلمات الهی را بفهمد، که به نظر ما میشود فهمید. اگر انسان لغت عربی را بلد باشد و آنچه را هم که بلد نیست، به ترجمه مراجعه کند و در همان تدبر کند.
برای دریافت ادعیه ماه مبارک رمضان و تلاوت اساتید قرآنی به همراه تفاسیر؛ بر روی تصاویر بالا کلیک نمایید.
در ادبیّات مذهبی ما، ماه رمضان، ماه تقابل شیطان و رفتارهای شیطانی از یک سو، و رفتارهای رحمانی و اطاعت و عبودیّت از سوی دیگر است.
پیغمبراکرم (ص) در آن خطبه آخر ماه شعبان که میخواستند مسلمان ها را برای بهتر استفاده کردن از ماه رمضان آماده کنند، مطالبی را در بزرگداشت این ماه فرمودند و در پایان صحبت ایشان امیرمؤمنان علیه السلام قیام کردند و از ایشان سؤالی کردند که یا رسول الله این همه فضیلت و منقبت که درباره این ماه فرمودید بهترین اعمال در این ماه چیست که ما آن کار را بکنیم؟ حضرت فرمودند:« الْوَرَعُ عَنْ مَحَارِمِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ » ، یعنی کار حرام نکنید.
ماه به این بزرگی، ماه عبادت، ماه توبه، ماه تلاوت قرآن، با همه خوبیها بهترین عمل در آن ترک حرام و ترک گناه است. یعنی این قدر این کار اهمیت دارد. شما سعی کنید این ریاضت را تحمل کنید و در این ماه گناه نکنید، کار دیگر هم نکنید.
البته این یک فرض است، آدم نمی شود که کار دیگر نکند اما فرض است. این قدر تقوا اهمیت دارد که اگر شما تقوا را مراعات کردی و فقط خوابیدی جایت ته بهشت است. این قدر مهم است. این بیان پیغمبراکرم است که فرمودند: افضل اعمال در این ماه ترک گناه و ترک عمل حرام است.
کتاب هایی که میتوانید با عنوان گناه شناسی و راه های ترک آن؛ در کتابخانه حوزه علمیه الغدیر تهران (خواهران) ببینید:
- کیفر گناه و آثار و عواقب خطر ناک آن - نوشته: هاشم رسولی محلاتی
- گناه شناسی - محسن قرائتی؛ تنظیم و نگارش محمئ مهدی اشتهاردی
- گناه و توبه - نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
- گناهان کبیره - عبدالحسین دستغیب شیرازی
- گناهان کبیره زبان - شهرام تاجانی
- استدراج (سقوط گام به گام) - مرکزفرهنگ و معارف قرآن
- استغفار - محمد رضا حکیمی
- بهشت آرزوها (انواع توبه و استغفار) - محمد حسین یوسفی
- تجربه شیرین ندامت (رمز آشتی با خدا .. و برکات استغفار) - محمد حسین یوسفی
- توبه - علامه حسن زاده آملی
- توبه؛ انقلابی درونی علیه خویش - تهیه و نشر سپاه پاسدان انقلاب اسلامی
و...
پی نوشت:
- توصیه های آیت الله خوشوقت درباره ماه مبارک رمضان
- بیانات مقام معظم رهبری در رابطه با ماه مبارک رمضان / دیدار با هیئت دولت –دیدار با مسئولین نظام.